Generarea de energie
Poate că nu te vei gândești prea mult la ele, dar mitocondriile tale sunt una dintre cele mai importante părți ale corpului tău. Aceste structuri minuscule sunt prezente în fiecare celulă în afara globulelor roșii și au sarcina extrem de importantă de a produce energie. Mulțumită mitocondriilor, poți să-ți duci la bun sfârșit ziua de lucru, să te antrenezi cu succes și să îți îndeplinești sarcinile zilnice.
Mitocondriile, denumite adesea ” motorul celulei”, joacă un rol crucial în generarea de energie pentru corpul nostru. Ele sunt responsabile de producerea a 90% din energia de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa prin transformarea moleculelor alimentare și a oxigenului în ATP (adenozin trifosfat), compusul care alimentează activitățile celulare. Având în vedere rolul lor vital în producerea de energie, susținerea funcției mitocondriale este esențială pentru menținerea vitalității optime și a sănătății generale.
Simptome ale unei funcționări deficitare a mitocondriilor
Dacă mitocondriile nu funcționează optim, te poți confrunta cu:
- oboseală
- gândire lentă
- pierderi de memorie
- scăderea rezistenței
- libido scăzut
- stare deprimată
Ce cauzează disfuncția mitocondrială?
Poate te întrebi ce face ca mitocondriile să treacă de la o formă optimă la disfuncționalitate. Inflamația cronică poate pune mult stres pe mitocondrii. Din păcate, stilul nostru de viață modern – cu locuri de muncă foarte stresante, puțin timp pentru relaxare și somn și toxine de mediu – este o rețetă pentru inflamație. Dacă adăugăm la aceasta o dietă bogată în zahăr și săracă în nutrienți, mitocondriile rămân fără nutrienții – în special antioxidanții – de care au nevoie pentru a-și face treaba.
Cum să susții funcția mitocondrială
Terapia cu frig: Terapia cu frig, cum ar fi băile cu gheață, dușurile reci și crioterapia, pot îmbunătăți sănătatea mitocondrială prin biogeneza mitocondrială, care este producerea mai multor mitocondrii. Mai multe mitocondrii înseamnă mai multă energie pentru corpul tău pe tot parcursul zilei. Crioterapia, de exemplu, implică expunerea la temperaturi de până la -150 grade Fahrenheit timp de doar 3 minute, ceea ce duce la creșterea energiei, imunității și nu numai.
Exercițiile fizice: Activitatea fizică regulată este una dintre cele mai eficiente modalități de a stimula sănătatea mitocondrială. S-a demonstrat că exercițiile fizice, în special antrenamentele pe intervale de intensitate ridicată în cadrul exercițiilor aerobice, accelerează funcția mitocondrială și cresc numărul și densitatea mitocondriilor în timp. Acest lucru, la rândul său, ajută la menținerea unor niveluri sănătoase de energie pentru anii următori. Exemple de exerciții benefice includ mersul în viteză, mersul pe dealuri, mersul cu bicicleta, schiatul și săritul cu coarda.
Expunerea la soare: Cantitățile moderate de expunere naturală la lumina soarelui pot susține, de asemenea, funcția mitocondrială. Lumina soarelui crește nivelurile de NRF2, o genă antioxidantă cu proprietăți anticancerigene, și stimulează semnalizarea și funcția mitocondrială. Acest lucru se datorează faptului că, la fel ca plantele, mitocondriile pot fotosintetiza, transformând lumina în energie. Ca urmare, expunerea la lumina soarelui crește nivelurile de ATP și respirația celulară, oferind celulelor mai multă energie.
Terapia cu lumină roșie: Dacă te îngrijorează daunele provocate de soare, dar vrei totuși beneficiile expunerii la lumină, ia în considerare terapia cu lumină roșie [denumită și fotobiomodulare (PBM)]. Celulele umane conțin o enzimă numită citocrom c oxidază (CcO) care se crede că este un fotoreceptor pentru lumina roșie și infraroșie apropiată. Citocromul c oxidaza absoarbe fotonii de lumină roșie și infraroșie apropiată care ajută la procesul general al celulelor de creare eficientă a ATP. Terapia cu lumină roșie este deosebit de eficientă în stimularea circulației, reducerea inflamației și susținerea vindecării.
Suplimente pentru sănătatea mitocondrială: Susținerea funcției mitocondriale poate fi îmbunătățită prin utilizarea de suplimente care furnizează nutrienți cheie implicați în producția de energie. Acestea includ:
Vitaminele B1 (Tiamina), B2 (Riboflavina), B3 (Niacinamida), B5 (Acid Pantotenic) și Vitamina C: Aceste vitamine acționează ca agenți cofactori pentru reacțiile enzimatice din mitocondrii, ajutând la producerea de energie.
Acid alfa lipoic: Această substanță asemănătoare vitaminei este implicată în ciclul lui Kreb, o parte esențială a procesului de producere a energiei în mitocondrii. Ajută la transformarea carbohidraților în energie și are proprietăți antioxidante care protejează mitocondriile de deteriorare.
N-acetil-L-carnitină: Acest derivat de aminoacid joacă un rol în conversia grăsimilor în energie în organism. Susține transferul acizilor grași cu lanț lung prin membranele mitocondriale, unde sunt utilizați drept combustibil pentru producerea de energie.
Coenzima Q10 (CoQ10): Prezentă în aproape toate celulele, CoQ10 este concentrată în mitocondrii. Este un transportor direct de electroni în mitocondrii, necesar pentru producerea de ATP (energie). CoQ10 are, de asemenea, proprietăți antioxidante care protejează celulele de leziunile oxidative.
Atunci când alegeți suplimente pentru a susține sănătatea mitocondrială, căutați produse care conțin aceste ingrediente cheie pentru a vă asigura că furnizați organismului nutrienții de care are nevoie pentru o producție ideală de energie.
Susținerea funcției mitocondriale este esențială pentru menținerea nivelului optim de energie și a sănătății generale. Ești gata să începi? Contactează-ne pentru a programa o ședință de saună cu ozon sau terapie cu lumină roșie.